Najbliższa kolejka 7 |
Żaki » Inne rozgrywki | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ostatnia kolejka 6 | |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
|
dzisiaj: 31, wczoraj: 12
ogółem: 396 571
statystyki szczegółowe
Przyjmowanie płynów.
Podczas wysiłku ciepło jest usuwane z organizmu poprzez parowanie potu. Pot zawiera sól, ale w stężeniu niższym, niż w organizmie. To znaczy, że organizm traci z potem więcej płynu, niż soli i stężenie soli w organizmie wzrasta. To jest powód, dla którego napoje powinny zawierać mało, albo wcale nie zawierać soli.
Ubytek płynów; w ciągu meczu sięgać on może 1-2 litrów (u młodych zawodników). Utrata płynów powoduje zmniejszenie objętości krwi. Skutkiem tego serce, przed każdym skurczem, nie wypełnia się krwią całkowicie. Zmniejszenie ilości wody w organizmie powoduje również wzrost temperatury ciała, ponieważ mniej krwi transportuje ciepło do skóry. Zmiany te prowadzą do obniżenia zdolności wysiłkowej. Na przykład, u młodego piłkarza ważącego 30 kg, który podczas pierwszej połowy meczu utracił 0,5 litra potu, obniżenie zdolności wysiłkowej w drugiej połowie meczu może sięgać 15%.
Podczas wysiłku mięśnie stopniowo wychwytują glukozę z krwi, co powoduje obniżenie jej stężenia. Dlatego napój podawany piłkarzom powinien zawierać cukier, aby dostarczyć glukozy do mięśni i utrzymać normalny jej poziom w krwi w czasie całego treningu lub meczu.
W czasie treningów lub zawodów nie zaleca się przyjmowania napojów gazowanych (Coca Cola itp.), gdyż zawarty w nich dwutlenek węgla (CO2), działa rozkurczowo na żołądek, co w rzeczywistości hamuje odczuwanie pragnienia. W efekcie działania napojów gazowanych podnosi się przepona oraz występują kłopoty z oddychaniem, zwiększa się wydzielanie moczy, gdyż napoje gazowane wykazują działanie diuretyczne, co nasila proces odwodnienia.
Ogólnie biorąc, nie ma potrzeby kupowania „sportowych napojów", które, jako produkty komercyjne, są drogie a ponadto, zawartość cukru jest w nich z reguły zbyt wysoka. Wcale nie
trudno sporządzić odpowiedni napój samemu.
Poniższa recepta przewiduje, że zawartość cukru w napoju wyniesie 2,5%.
25 gram cukru na litr wody,
dla smaku sok cytrynowy.
Podczas meczu należy wypijać małe ilości płynu, ale dość często. Optymalna dawka to - 100-200 mililitrów napoju o 2-3% koncentracji cukru, wypijanego, co 10-15 minut. W takim przypadku ogólna ilość płynu wypitego podczas meczu wyniesie około 1 litra, plus 30-50 gram cukru. Jest to ilość wystarczająca do uzupełnienia wody utraconej przez pocenie się i pokrycia zapotrzebowania na cukier. Chociaż picie płynów w ciągu meczu jest ważne, nie powinno jednak kolidować z grą. Należy pić tylko w dogodnych momentach, najlepiej wtedy, gdy nastąpi naturalna przerwa w grze.